Alternativ för konditionsträningen

Konditionsträning är något som kan utföras i många olika former. Här tittar vi på några av de vanligaste och fördelarna med dem.

Löpning

Löpning är en av de enklaste formerna av konditionsträning då man bara i stort sett endast behöver ett par bra skor för att träna. Medan man tekniskt sett kan träna löpning utomhus året runt är det många som väljer att träna inomhus vintertid.

Cykling

Cykling är en väldigt populär form av konditionsträning, men kommer så klart vara dyrare än löpning. Precis som med löpning kan detta vara en träningsform man kan utöva året runt utomhus, men på vintern kan man behöva byta ut däcken.

Crosstrainer

Crosstrainern är ett ofta använd redskap på gymmet som passar perfekt till den som tränar kondition. En extra fördel med denna är att man med en crosstrainer kan få mer av en helkroppsträning än bara kondition genom att använda sig av de rörande handtaget istället för de statiska. Det är också väldigt skonsamt för benen, vilket betyder att den passar alla som får ont i benen av att springa.

Intervallträning

Oavsett vilket sätt man väljer att träna kondition kan man lägga upp sitt program på ett eller annat sätt. En väldigt effektiv form är den så kallade intervallträningen. Detta betyder att man varierar mellan högt och lågt tempo. Detta låter en komma upp i hög puls och hålla dem längre sammanlagt under ett träningspass än om man körde max tempo hela tiden.

Långdistans

Tränar man dock specifikt för att klara a v långa distanser måste man ha träningspass där man satsar mer på att springa så länge som möjligt i ett lägre tempo. Det rätta tempot är det som ligger under det som gör en andfådd. Även om målet är att klara av långa distanser måste träningen varieras med pass i högt tempo.