Att lyssna på kroppen

Alla har säkert vi ett eller annat tillfälle får rådet att man måste ”lyssna på kroppen”. Men det kanske inte alla gånger är så enkelt att veta vad detta betyder.

Till att börja med kan man ju prata om smärta. Att man får ont i kroppen under träning är ju inget nytt. Många skulle ju hävda att det är så man vet att man gör framsteg. Men det finns skillnader mellan smärta och smärta. Att vakna upp dagen efter ett träningspass och ha ont i benen är mycket annorlunda från exempelvis akut smärta i knäleden mitt under ett träningspass.

Båda är dock kroppens sätt att säga ifrån. Men de flesta förstår nog instinktivt skillnaden mellan dem. Med träningsvärk dagen efter klarar man sig med att ta det lugnt under dagen och inte träna det område som gör ont. Men när smärtan plötsligt hugger tag under själva träningen kan det vara dags att uppsöka sin lokala hälsocentral.

Dessa kan dock räknas som var sin ände av ett stort spektrum. För mer osäkra tillfällen kan det ofta vara bra att stanna upp och ta en snabb paus. Känn efter hur det står till med andningen; är den djupt nere i magen eller högt uppe i halsen. Märk hur kroppen reagerar i ögonblicken därefter så får man ofta en bättre aning om det är bättre att kanske avbryta träningen för dagen.