Att ta hjälp av en dietist

De flesta har säkert hört talas om yrkesgruppen dietist, men det kan hända att man inte har helt rätt bild av vad de gör. Här tänkte vi utforska några olika områden och situationer där det kan vara bra att söka hjälp från en dietist.

En dietist är inte samma sak som en kostrådgivare, det är bra att veta innan något annat. Att bli en kostrådgivare är något vem som helst kan med en kort utbildning på cirka 10-14 dagar. Att få titeln dietist är dock en 3 års universitetsutbildning där man studerar en rad olika ämnen. Dietister arbetar också efter vetenskapliga principer och metoder och skyldiga att arbete evidensbaserat.

Med detta förklarat förstår man nog att man oftast går till en dietist när man har tydliga problem och behöver särskild hjälp. Beroende på vilka problem man har är ett besök till en dietist något man kan få en remiss för eller så behöver man bekosta det helt själv. Detta är i varje fall något som bör gå att hitta i de flesta storstäder; bor man till exempel i Stockholm kan man svänga förbi Adolf Fredriks Fysiocenter. Det finns alltid fördelar att prata med experter inom området och få hjälp med de problem som man har. Många gånger så kan det räcka med att man får enkla tips hur och vad man ska äta för att må bättre.

Personer som får en remiss till en dietist har ofta sjukdomsrelaterade besvär som betyder att de måste vara med noga med att undvika vissa livsmedel men ändå få i sig alla näringsämnen kroppen behöver och kunna äta en balanserad kost. Detta är till exempel fallet för de som lider av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar eller allvarliga matallergier. Har man en sjukdom som innebär att man måste vara mer noga med kosten är det en bra idé att fråga sin läkare om man inte kan få en remiss till en dietist för att få råd. Ätstörningar faller också in under detta och är viktigt att man tar itu med så snart som möjligt. UMO har mer information om detta.

Har man inget specifikt problem man lider av finns det dock även situationer då ett besök till en dietist kan vara bra att göra. Detta är till exempel om man håller sig till en helt vegetariskt eller vegansk kost. Men även elitidrottare och body builders kan få bra råd från en dietist kring kombinationen av kost och träning för att öka sina chanser att uppnå sina mål.