Chagan – Gudagåvan

Chaga kallas ibland för sprängticka och man hittar den på björken. Den är kolsvart och har en skrovlig yta. Chagan är en parasit som tränger in i trädet och får det att växa till knotor. Den tar extremt lång tid på sig att utvecklas på trädet och hinner under alla dessa år samla på sig det bästa från trädet.

Sprängtickans namn Chaga kommer från Ryssland och har ända sedan 1500-talet funnits med i olika skrifter som ett naturläkemedel som botar olika typer av cancer. De flesta som använder sig utav Chagan dricker det som kaffe eller te. Vissa blandar smoothies och rör ned Chagan som de har pulvriserat. Det har visat sig att Chaga har en fin läkekraft för patienter som har psoriasis och diabetes.

Chagan har ett högt innehåll av antioxidanter som man mäter på ett speciellt sätt med ORAC (oxygen Radial Absorbance Capacity). Du kan läsa mer och jämföra ORAC här.

Du kan själv plocka svampen och tillreda den som det passar dig bäst. De flesta torkar den för att kunna använda den till olika dekokt. Om du väljer att torka din Chaga kan du koka varje kloss 6 gånger, därefter kan du lägga klossen i sprit för att dra ur det sista innan du slänger den.