Få mer energi i vardagen

Vi har nog alla haft dagar där vi känner att vi inte orkar göra nästan något alls. Det är inte lätt att sätta fingret på vad det är som är orsaken till detta, men mest troligt är det en kombination av olika faktorer.

Brukar man till exempel känna att man har mindre energi på vinterhalvåret kan detta bero på att man får i sig för lite D-vitamin. Allvarlig brist på D-vitamin kan ha riktigt farliga konsekvenser men bara man ligger lite under den rekommenderade dosen kan man börja känna sig lite trött.

Fysisk aktivitet är också något som är väl dokumenterat som en sätt att pigga upp en i det långa loppet. Detta beror på att vi bland annat får energikickar av våra hormoner och signalsubstanser, och vi kan se till att ha en bra balans av dem i kroppen med regelbunden motion. Gärna lite hårdare träning också.

En vanlig missuppfattning är att vi blir trötta av att jobba hårt. Vad vi egentligen blir trött av är att jobba länge och/eller jobba med en enda sak hela tiden. Människan är faktiskt ganska bra på att hantera hård stress, så länge den är tillfällig och att vi får perioder som låter oss ladda batterierna efteråt.