Ledvärk och träning

Ledvärk är något som drabbar många, speciellt äldre. Det kan finnas många olika orsaker till denna värk, bland annat inflammation, infektion eller åldersförändringar. Många gånger är det inte något allvarligt och kan hjälpas med träning.

Till att börja med är det alltid bra att få rekommendationer från en expert för att få den bäst anpassade träningsformen. Det är vanligt att få en tid hos sjukgymnasten när man besöker vården med ledvärk, men man kan även göra detta på egen hand genom att besöka en separat klinik.

Det är viktigt att röra på sig om man vill undvika eller underlätta ledvärk. Gång är något som ofta rekommenderas till äldre då det är något som de flesta klarar av utan större problem. Vid allvarligare fall kan även stavgång rekommenderas då det ger mindre ledbelastning än vanlig gång. I båda fall kan det vara fördelaktigt att undvika asfalt och istället hitta ett mjukare underlag att gå på.

En skonsam form av träning kan också vara vattenjympa eller simning då dessa har väldigt liten påfrestning på lederna men fortfarande kan ge den träning man behöver. Det finns också de som väljer att träna med vattenlöpning, men det är viktigt att man har korrekt teknik för att det ska vara givande.

Cykling är också något som kan fungera bra då det både är skonsamt och ett bra sätt att bygga upp de stora muskelgrupperna i benen samtidigt som man förbättrar konditionen. Tänk bara på att benet aldrig ska vara helt sträckt när det är längst ned i rörelsen. Om det blir det måste man sänka sadeln något.

Förbättring kommer sedan inte bara av att musklerna stärks av träning utan även från eventuell viktnedgång. Bara några få kilon kan faktiskt kännas som en stor skillnad på lederna. I samband med träningen är det därför även rekommenderat att man tittar på sin kost och ser till att äta nyttigt och inte för mycket socker eller mättade fetter. Detta kan skynda på viktnedgången.