Så påverkar rökning din träning

Att rökning är skadligt är nog ingen som sätter sig emot idag. Men vad har det egentligen för direkt påverkan när man försöker träna? Vad kan man göra för att sluta?

Hur slutar man?

Vi börjar med att gå igenom några tips på saker som kan hjälpa dig i din resa mot ett rökfritt liv. Ett viktigt första steg kan vara att ringa sluta-röka-linjen. Där kan man få personligt anpassad rådgivning och stöd.

Idag finns det många mer hälsosamma alternativ för de som försöker sluta röka. Bortsett från nikotintuggummin och plåster så finns det även så kallade e-cigaretter. Dessa förångar en vätska som innehåller bland annat nikotin och smakämnen. Den ångan som då skapas andas man sedan in vilket ger en upplevelse som liknar traditionell rökning. Detta samtidigt som det eliminerar många av riskerna.

Vaping som det också kallas har blivit allt mer populärt. Idag finns både enheterna och vätskan finns i många olika stilar och smaker för olika behov.

Effekterna på träning

Vilka effekter har då rökning på träning? Den klaraste effekten om man enklast känner av är att rökning försämrar syreupptagningen. Detta sker dels genom att luftrören kan bli slemmiga och tilltäppta men även genom att blodkropparnas funktion försämras av den kolmonoxid man andas in.

Vissa undviker att sluta röka med rädslan att de skall gå upp i vikt. Detta är inte någon effekt av rökningen utan att vissa ersätter sin rökning med sötsaker när de slutar. Om man redan tränar regelbundet och äter nyttigt så finns det bara fördelar med att sluta röka.