Träna balansen

Balansen är något som blir allt viktigare att träna upp ju äldre man blir. Inte för att balanssinnes nödvändigtvis blir sämre, men med ett bra balanssinne minskar man risker för en rad undvikbara olyckor som halka och fall.

Rekommendationen från Världshälsoorganisationen är att alla över 65 bör träna balansövningar varje vecka, men det är något alla kan tjäna på att träna upp långt tidigare är så.

Det praktiska med denna typ av träning är att det går att träna balans i väldigt många tillfällen i vardagen. Man kan till exempel träna att stå på ett ben när man gör saker som att knyta skorna, ställa sig på tå när man gör hushållssysslor. Det är dock inte det enklaste att komma på sig själv att göra allt detta, speciellt inte om man har bråttom.

Har man svårt att komma på sig själv att träna balansen under dagen kan det vara en idé att hitta stunder och tillfällen där man mer rutinmässigt försöker hålla sig till balansträning. Man kan även göra något som att byta ut kontorsstolen mot en pilatesboll, något man kan göra för bara ett par hundralappar.

Det finns också en rad olika balansövningar man kan göra här kommer tre exempel:

  1. Draken – med fötterna höftbrett isär och händerna i höjd med magen, höj ett med till knäet är i höjd med magen. Stå kvar på det andra benet medan du faller framåt med överkroppen och sträcker ut det böjda benet rakt bakåt. Försök att skapa en rak linje med kroppen från huvud ända ned till hälen på det bakåtsträckta benet. Gå till baka till stående ställning, med det första benet fortfarande böjt, höj händerna mot taket och gå samtidigt upp på tå. Byta sedan ben och upprepa. För mer avancerad träning kan man också göra detta med hantlar.
  2. Utfallssteg – med fötterna höftbrett isär, sträck dig något och dra in sätet lite under kroppen. Lyft ena knäet upp mot bröstet som för att kliva över ett hinder. Ta ett steg framåt och bromsa rörelsen tills det böjda benen hamnar i en 90 graders vinkel. Vänd och gå tillbaka och gör det med det andra benet. Kroppen ska vara i rak linje ovanför knäet på det bakre benet.
  3. Steg upp – med fötterna höftbrett isär framför en trappstege, step-up bräda eller liknande, kliv upp på steget, stå kvar där en kort stund och håll balansen. Växla sedan ben. Detta är också en övning som kan göras lite svårare med ett par handlar.