Träna under graviditeten

Att träna under graviditeten har många fördelar och är något som alla borde försöka göra. Det finns dock en del områden man borde satsa mer på och en del träningsformer och övningar man borde undvika senare in på graviditeten.

När det kommer till kläderna kan man absolut använda sina vanliga träningskläder under de första månaderna. Man märker nog själv när dessa börjar sitta obekvämt och det blir dags att byta. Inne på butiken Graviditetskollen kan man bland annat hitta gravidkläder för de mer aktiva stunderna i livet och passar perfekt för träning.

En del träningsformer, som yoga, pilates, simning och vattengymnastik,  går att hålla på med ända fram till förlossningen. Utforska dock gärna om någon håller träningspass specifikt för gravida. Cykling och löpning går bra att ägna sig åt de första månaderna men kan börja bli obekvämt när magen blivit större.

När det kommer till enskilda övningar är det bäst att undvika de som involverar hopp eller väldigt plötsliga och stora rörelser. Styrketräning kan vara väldigt fördelaktigt, speciellt de övningar som tränar ryggen och magmusklerna då dessa belastas extra mycket under graviditeten. Man kan även fortsätta med vikter och maskiner, men det är bäst att dra ned något på vikterna då fokusen bör ligga mer på att behålla styrkan än att försöka bygga upp dem under graviditeten.

I regel kommer man väldigt långt på rent sunt förnuft. Märker man att något känns väldigt obekvämt eller till och med gör ont, låter man helt enkelt bli att göra övningen. Har man regelbundna gym- eller aerobicspass man brukar gå på kan man även fortsätta med dessa. Men det är bäst att berätta för instruktören redan tidigt att man är gravid så kan de få tips om rörelser man kanske borde undvika och alternativ man kan använda sig av.

Träningssajten Actic har ett bra träningsprogram för gravida man kan kolla in om man söker mer konkreta tips.